2019-09-02 - Av Henrik Sjöholm

Uppdatering om orkanen Dorian

Orkanen Dorian befinner sig för närvarande över ön Grand Bahama Island i Bahamas och är fortsatt en orkan kategori fem med ihållande vindar på ca 80 m/s. Orkanen rör sig nu långsamt västerut och väntas dröja kvar över Bahamas under ytterligare flera timmar. Orkanen har haft förödande effekter på norra Bahamas med extrema vindar i kombination med långvarig exponering och en låglänt terräng som gör landet särskilt utsatt. Händelseförloppet på Bahamas har dock sannolikt ingen påverkan på cat bondbondmarknaden.

Den senaste prognosen från National Hurricane Center (NHC) indikerar att orkanen inom kort kommer att vrida mot norr och passera strax utanför Floridas östkust de kommande dygnen. Det minskar risken för att cat bonds påverkas men det är dock viktigt att notera att det inte i dagsläget går att utesluta att orkanen går närmare land eller in över Floridas kust. I NHC:s senaste prognoser har risken ökat för att orkanen får landkänning i Georgia, South och North Carolina och även i dessa geografier täcker cat bondmarknaden orkanrisk, även om riskkoncentration är betydligt lägre än i Florida.

På andrahandsmarknaden förväntas prisfluktuationer under rådande osäkerhet. Dessa bör snabbt återhämta sig förutsatt att orkanens förlopp sker i enlighet med rådande prognos.

Vi fortsätter att bevaka händelseutvecklingen och återkommer i takt med att situationen utvecklas.

Print Friendly, PDF & Email

Dela inlägg: