2018-06-10 - Av Henrik Sjöholm

Mattetävlingen Borromeiska trianglar hos Entropics

Matematisk förmåga är en kärnkompetens för förvaltning av cat bonds. Entropics sponsrar därför matteklubben Tänkarna med lokaler för att stimulera matematikintresse hos barn. Matteklubben genomförde nyligen tävlingen "Borromeiska trianglar" på fyra ställen runt om i landet. I Stockholm gick deltävlningen hos Entropics.

Lag bestående av tre vardera elever från årskurs 4-6 löste 25 kluriga uppgifter under två timmar. Det var jämnt mellan lag  från alla orter, men till sist delade två lag som tävlade i Lund och Göteborg. Tävlingen blir särskilt spännande då poängen uppdateras i realtid och alla lag kan se hur man ligger till nationellt.

Exempel på problem från Borromeiska trianglar 2018
Några bin kom och satte sig på en kub. På alla sidor sitter nu olika många bin. Hur många bin kan det vara som minst totalt? (Om ett bi sitter på en kant, så räknas det som att den sitter på två av sidorna, om det sitter i ett hörn, så räknas det som att den sitter på tre.) Vilket är det minsta antalet rutor man kan ta bort från en 5×5 kvadrat, så att man inte ska kunna klippa ut en 1×3 rektangel från det som är kvar?

Nivån på problemen kan vara nog så hög för vuxna med mer matematik i bagaget och visar på stor förmåga till problemlösning hos eleverna, både individuellt och i lag. Flera av eleverna har under året tränat i matteklubben Tänkarna i Entropics lokaler.

Print Friendly, PDF & Email

Dela inlägg: